پراکسید هیدروژن چیست؟ | وبلاگ شیمی

پراکسید هیدروژن (H2O2) یک ترکیب شیمیایی است که به طور گسترده به عنوان یک اسید اکسید کننده ضعیف و به عنوان یک جزء در محصولات پاک کننده استفاده می شود. امروز، ما به بررسی شیمی پشت این ماده محبوب می پردازیم.

تاریخچه کوتاه پراکسید هیدروژن

تاریخچه پراکسید هیدروژن در سال 1799 آغاز می شود، زمانی که دانشمند پروسی الکساندر فون هومبولت (که علاوه بر آن یک جغرافی دان، طبیعت شناس، کاشف، فیلسوف، و نابغه همه جانبه هم بود) اولین پراکسید مصنوعی را ساخت. این پراکسید باریم بود و به عنوان محصول جانبی آزمایشات فون هومبولت برای تجزیه هوا تولید شد.

تقریباً بیست سال بعد، شیمیدان فرانسوی لوئیس ژاک تنار از پراکسید باریم برای ساخت “eau oxygénée” یا آب اکسیژنه استفاده کرد. این بعدها به عنوان پراکسید هیدروژن شناخته شد. در طول قرن نوزدهم، شیمیدانان روشها و فرآیندهای مورد استفاده برای تولید پراکسید هیدروژن را بهبود بخشیدند. با این حال، اولین کسی که پراکسید هیدروژن خالص تولید کرد، شیمیدان آلمانی ریچارد ولفنشتاین بود که در سال 1894 از تقطیر خلاء برای ساخت H2O2 استفاده کرد.

تا اواسط قرن بیستم بود که راهی برای تولید پراکسید هیدروژن در مقیاس صنعتی پیدا شد.

فرمول پراکسید هیدروژن

پراکسید هیدروژن یک پراکسید معدنی است که از دو گروه هیدروکسی تشکیل شده است که توسط یک پیوند کووالانسی اکسیژن-اکسیژن به هم متصل شده اند. فرمول شیمیایی آن است اچ2O2.

خواص پراکسید هیدروژن

پراکسید هیدروژن ساده ترین از همه پراکسیدها (ترکیبات حاوی یک پیوند منفرد اکسیژن-اکسیژن) است. بیشتر مایعی شفاف و بی رنگ است. با این حال، می تواند به شکل خالص آبی کم رنگ به نظر برسد. همچنین این است:

  • کمی چسبناک تر از آب
  • غیر قطبی با C پیچ خورده2 تقارن
  • خورنده برای پوست در محلول های بالای 8 درصد
  • از نظر ترمودینامیکی ناپایدار

به عنوان یک ترکیب ناپایدار، پراکسید هیدروژن هنگامی که در معرض گرما، بازها یا کاتالیزورها قرار می گیرد تجزیه می شود. بنابراین، معمولاً در یک محلول کمی اسیدی در حضور یک تثبیت کننده نگهداری می شود.

درجات پراکسید هیدروژن

پراکسید هیدروژن بسته به مصرف نهایی آن در درجه‌ها یا سطوح غلظت مختلفی وجود دارد.

  • پراکسید هیدروژن 3 درصد برای مصارف خانگی فروخته می شود
  • 6-10% پراکسید هیدروژن برای سفید کردن مو استفاده می شود
  • پراکسید هیدروژن 35% یا “غذایی” به عنوان یک ماده پاک کننده استفاده می شود (فریب این نام را نخورید، “درجه غذایی” قطعاً به این معنی نیست که باید آن را بنوشید!)
  • تا 90 درصد پراکسید هیدروژن در صنعت وجود دارد

خطرات پراکسید هیدروژن

از آنجایی که غلظت پراکسید هیدروژن از حدود 3٪ تا 90٪ به علاوه متغیر است، بنابراین خطرات پراکسید هیدروژن نیز متفاوت است.

محلول‌های با غلظت کم بدون نسخه در دسترس هستند که معمولاً در بطری‌های قهوه‌ای یافت می‌شوند که نور تجزیه‌کننده پراکسید هیدروژن را مسدود می‌کنند. در حالی که برخی از افراد از بلعیدن آن حمایت می کنند، ما اکیداً از آن جلوگیری می کنیم. حتی یک محلول ضعیف پراکسید هیدروژن می تواند در هنگام بلعیدن باعث آسیب شود و باعث تحریک غشاهای مخاطی در هنگام تجزیه در معده شود. به همین ترتیب، تماس با پراکسید هیدروژن حتی در غلظت کم نیز می تواند باعث تحریک پوست و چشم شود.

پراکسید هیدروژن در شکل بسیار غلیظ‌تری که به صورت صنعتی استفاده می‌شود، یک ماده شیمیایی خطرناک در نظر گرفته می‌شود و می‌تواند خطرناک باشد. این یک اکسید کننده قوی است، خورنده است، می تواند در حضور یک عامل کاهنده واکنش تهاجمی نشان دهد، و حتی می تواند در تماس با ترکیبات آلی منفجر شود.

آیا پراکسید هیدروژن سفید کننده است؟

نه، اما پراکسید هیدروژن یکی از مواد سفید کننده است. به عنوان مثال، این ماده یکی از مواد سفید کننده است که آرایشگاه ها برای رنگ کردن مو بلوند استفاده می کنند و همچنین در بسیاری از محصولات ضد عفونی کننده استفاده می شود. از نظر شیمیایی، پراکسید هیدروژن دارای فرمول تجربی H است2O2 در حالی که سفید کننده معمولا محلولی از هیپوکلریت سدیم یا NaOCl است.

مشخصات پراکسید هیدروژن

شرح محدودیت ها واحدها
پراکسید هیدروژن 6٪ (20 جلد) – سنجش 19.7 – 20.3 جلدهای
پراکسید هیدروژن 6٪ (20 جلد) – سنجش 5.7 – 6.3 % w/v
پراکسید هیدروژن 30٪ (100 جلد) (استفاده عمومی) – سنجش 26.5 – 28.5 %
پراکسید هیدروژن 30٪ (100 جلد) – سنجش 26.5 – 28.5 %
پراکسید هیدروژن 35% – سنجش 34.8 – 35.6 % w/w
پراکسید هیدروژن 35% – ظاهر شفاف و بی رنگ، بدون ذرات

برگه اطلاعات ایمنی مواد پراکسید هیدروژن (MSDS)

می توانید برگه های اطلاعات ایمنی مواد برای غلظت های مختلف پراکسید هیدروژن را در زیر بیابید. این MSDS خطرات بالقوه (از جمله سلامتی، آتش سوزی، واکنش پذیری و خطرات زیست محیطی) پراکسید هیدروژن و نحوه استفاده یا کار ایمن با آن را فهرست می کند.

آیا پراکسید هیدروژن منقضی می شود؟

پراکسید هیدروژن در نهایت خواهد شد منقضی شود. پس از باز شدن، حدود شش ماه دوام خواهد داشت. پراکسید هیدروژن باز نشده پس از حدود سه سال منقضی می شود.

چگونه استفاده می شود؟

پراکسید هیدروژن یک ماده همه کاره با کاربردهای مختلف است. در طیف وسیعی از صنایع، به ویژه در سفیدکاری که 60 درصد از تولید جهان در آن استفاده می شود، استفاده می شود.

پراکسید هیدروژن در موارد زیر استفاده می شود:

  • بلیچینگ کاغذ، پنبه، خمیر چوب و غیره
  • محصولات پاک کننده مانند مواد شوینده و ضدعفونی کننده
  • لوازم آرایشی برای سفید کردن دندان، سفید کردن مو و درمان آکنه
  • میله های براق جایی که از آن برای تولید نورتابی شیمیایی استفاده می شود

گاهی اوقات از پراکسید هیدروژن در روش های طب جایگزین، معمولاً در درمان آمفیزم و حتی سرطان استفاده می شود.

با این حال، شواهد کمی برای حمایت از اثربخشی پراکسید هیدروژن به عنوان یک درمان پزشکی وجود دارد. همچنین باید در نظر داشت که غلظت‌های استحکام بالا یا قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض مواد شیمیایی می‌تواند کشنده باشد.

ورق زدن صفحات یک کتاب سفید
60 درصد از تولید پراکسید هیدروژن در جهان در صنعت سفید کردن استفاده می شود. پراکسید هیدروژن برای سفید کردن کاغذ، پنبه، چوب و حتی مو استفاده می شود.

تولید اچ2O2

چندین روش تولید وجود دارد که می توان از آنها برای تولید پراکسید هیدروژن استفاده کرد. رایج ترین روش این است فرآیند آنتراکینون این شامل واکنش هیدروژن (H2) با اکسیژن (O2) از هوا استخراج می شود.

از نظر بیولوژیکی، پراکسید هیدروژن در اکثر موجودات زنده در نتیجه فرآیندهای بیوشیمیایی تشکیل می شود. اما در بدن نمی چسبد، زیرا آنزیم کاتالاز به سرعت آن را به آب و اکسیژن تجزیه می کند. این به این دلیل است که پراکسید هیدروژن برای سلول ها سمی است.

پراکسید هیدروژن و زنبورها

پراکسید هیدروژن به صورت بیولوژیکی در زنبورها تشکیل می شود تبدیل شهد به عسل هنگامی که زنبورها شهد را در معده عسل خود حمل می کنند، چندین آنزیم آزاد شده و به آن اضافه می شود. اینها آن را می شکنند و در نهایت به تبدیل آن به عسل کمک می کنند.

یکی از این آنزیم ها، گلوکز اکسیداز، اکسیداسیون گلوکز را در حین حمل شهد کاتالیز می کند. این باعث ایجاد پراکسید هیدروژن و اسید گلوکونیک می شود. از آنجا که پراکسید هیدروژن ناپایدار است، سپس توسط آنزیم کاتالاز به آب و اکسیژن تجزیه می شود.

با این حال، هنوز مقادیر کمی پراکسید هیدروژن در عسل وجود دارد، اما لزوما چیز بدی نیست. به دلیل خواص ضد باکتریایی آن، وجود H2O2 یکی از دلایل ماندگاری ابدی عسل است.

زنبورها روی لانه زنبوری زنبورها هنگام ساخت عسل پراکسید هیدروژن تولید می کنند.
مقدار کمی پراکسید هیدروژن در عسل وجود دارد. این یکی از عواملی است که به قدرت جاودانه عسل کمک می کند.

در phosphoric-acid.ir، ما پراکسید هیدروژن را در طیف وسیعی از غلظت ها و اندازه های بسته عرضه می کنیم. همچنین 100% ضمانت کیفیت برای تمامی محصولات داریم تا شما با خیال راحت خرید کنید. امروز آنلاین خرید کنید یا با ما تماس بگیرید تا با تیم ما صحبت کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *