آب مقطر چیست؟

آبی که به بخار گرم شده و سپس به مایع تبدیل شده است به عنوان آب مقطر شناخته می شود. نوعی آب تصفیه شده است که تمام ناخالصی های آن حذف شده است و به همین دلیل در مصارف مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

درباره آب مقطر

آب مقطر یک پدیده مدرن نیست، بلکه معیاری از تمدن است. قدیمی ترین ثبت این ماده به سال قبل باز می گردد. 384 – 322 قبل از میلاد در ارسطو هواشناسی، جایی که فیلسوف در مورد چگونگی تبخیر آب دریا صحبت می کند برای تولید آب آشامیدنی این تقطیر در ساده ترین حالتش بود.

آب مقطر آبی است که تقریباً تمام ناخالصی های آن حذف شده است. انواع مختلفی از آب تصفیه شده وجود دارد، از جمله آب دیونیزه و آب غیر معدنی، که با استفاده از روش های مختلف تصفیه تصفیه شده که ناخالصی های یونی و معدنی مانند کلسیم (Ca+)، منیزیم (Mg+)، نیترات (NO) را از بین می برد.3-) یا کربنات (CO32-).

با این حال، آب مقطر به طور کلی خالص ترین آب محسوب می شود زیرا ناخالصی های آلی و همچنین یون ها و مواد معدنی را از بین می برد. به همین دلیل است که مورد علاقه صنایعی است که به شرایط خلوص بسیار بالا نیاز دارند، مانند کارخانه های تولید دارو یا شرکت های خودروسازی.

کف دریا روی سطح اقیانوس
یونانیان باستان قبلاً در سال 350 قبل از میلاد تقطیر را تمرین می کردند، ارسطو در این باره نوشت و گفت که چگونه آب دریا را می توان تبخیر کرد تا آب آشامیدنی ایجاد کند.

چگونه ساخته شده است؟

آب مقطر از طریق یک فرآیند تقطیر. به عبارت ساده، این شامل حرارت دادن آب خام در یک فلاسک یا ظرف تقطیر است تا زمانی که شروع به بخار شدن کند. از آنجایی که اکثر ناخالصی ها دارای نقطه جوش بالاتری نسبت به آب هستند، با آب تبخیر نمی شوند.

جدایی اینجوری میشه همانطور که بخار آب در بالای فلاسک یا در ظرف گیرنده خود جمع می شود، ناخالصی ها در مایع باقی می مانند.

هنگامی که بخارات جمع آوری می شوند، دوباره به مایعی تبدیل می شوند که به آن آب مقطر می گویند. هنگامی که به آب با خلوص فوق العاده بالا نیاز است، این نمونه آب مجدداً در فرآیند قرار داده می شود. به این روش تقطیر دوبل گفته می شود و برای اطمینان از خالص بودن محصول نهایی تا حد امکان استفاده می شود.

چه چیزی تقطیر را موثر می کند؟

تقطیر موثرتر از سایر روش های تصفیه است، مانند یونیزاسیون یا معدنی زدایی. این روش ها شامل عبور آب خام از رزین های تبادل یونی است که یون های ناخالصی را با یون های H+ و OH- جایگزین می کند. سپس اینها ترکیب می شوند تا H خالص را تشکیل دهند2O.

در حالی که تبادل یونی یک روش موثر برای تصفیه آب است، اما قادر به حذف ناخالصی های آلی مانند باکتری ها نیست، زیرا این ناخالصی ها شارژ ندارند. از طرف دیگر، تقطیر قادر است ناخالصی های آلی و همچنین یون ها و مواد معدنی را حذف کند.

موارد استفاده از آب مقطر

خلوص بی عیب و نقص آن آب مقطر را برای طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی مناسب می کند. این به این دلیل است که مواد حساس را خورده نمی کند، پسماند باقی نمی گذارد یا واکنش نشان نمی دهد و با سایر مواد شیمیایی تداخل نمی کند. به طور کلی، استفاده از آن بسیار شبیه به استفاده از آب دیونیزه و غیر معدنی است.

  1. داروسازی

در تولید دارو، مهم است که از آب با خلوص بالا استفاده شود زیرا آلاینده های موجود در آب لوله کشی می توانند با سایر مواد تداخل کنند و باعث واکنش شیمیایی شوند. در این صنعت از آب مقطر در محصولاتی مانند:

  • معرف های تحلیلی
  • مواد فعال دارویی
  • واسطه های دارویی فعال

همچنین در محصولات آرایشی مانند کرم ها یا محصولات حمام استفاده می شود. آب غیر معدنی گاهی اوقات در داروسازی استفاده می شود زیرا ارزان تر از آب مقطر است. با این حال، اگر محصول یا فرآیند به خلوص بسیار بالا نیاز دارد، آب مقطر به طور کلی ترجیح داده می شود.

انبوهی از قرص ها با یک پیپت در بالا
آب مقطر در صنعت داروسازی در فرمولاسیون های مختلف محصول از جمله معرف های تحلیلی و API ها استفاده می شود.
  1. رویه های پزشکی

در دنیای پزشکی، آب مورد استفاده باید دارای مشخصات بسیار دقیقی باشد تا برای استفاده مناسب باشد. آب مقطر با خلوص بسیار بالا اغلب در این صنعت برای انجام طیف وسیعی از اقدامات پزشکی استفاده می شود:

  • تمیز کردن زخم ها زیرا به جلوگیری از عفونی شدن بافت کمک می کند
  • محلول های آبیاری حین جراحی زیرا از ورود باکتری ها به حفره بدن جلوگیری می کند
  • شستشوی دهان در دندانپزشکی برای جلوگیری از عفونت زخم باز پس از چیزی مانند کشیدن دندان
  • دستگاه های CPAP (فشار مثبت ثابت راه هوایی). زیرا می تواند هوا را برای تنفس مرطوب کند و هیچ آلاینده ای از خود به جا نمی گذارد

اگر تا به حال زانوی خود را خراشیده اید و مجبور به دریافت کمک های اولیه شده اید، معمولاً از آب مقطر برای تمیز کردن زخم استفاده می شود. زیرا از گسترش هر گونه باکتری جلوگیری می کند.

  1. کاربردهای آزمایشگاهی

آب تصفیه شده در آزمایشگاه در ایجاد محیط های کنترل شده و در دستیابی به محصولات با کیفیت بسیار مهم است. از آب مقطر در آزمایشگاه استفاده می شود:

  • به عنوان یک حلال برای تهیه محلول ها و بافرها
  • که در اتوکلاوها برای افزایش عمر محفظه
  • به ظروف شیشه ای تمیز و دیگر تجهیزات حساس

در آزمایشگاه، نوع آب مورد استفاده برای یکپارچگی داده های دقیق، تجزیه و تحلیل و محصولات نهایی بسیار مهم است. زیرا ناخالصی‌های آب به راحتی می‌توانند آزمایش را بی‌فایده جلوه دهند، با نتایج تداخل کنند و فرمول‌های شیمیایی را آلوده کنند.

  1. خودرو و قطعات فلزی

نوع آبی که در موتور خودرو یا باتری سرب اسیدی خود استفاده می کنید بسیار مهم است. به عنوان مثال، اگر از آب لوله کشی استفاده می کنید، محتوای کلسیم بالای آن به مرور زمان روی سطح جمع می شود و در نهایت باعث خوردگی قطعات فلزی می شود.

عدم وجود ناخالصی در آب مقطر آن را برای استفاده در موارد زیر مناسب می سازد:

  • باتری های سرب اسیدی
  • سیستم های خنک کننده
  • موتورهای هواپیما
  • موتورهای توربین گازی

آب مقطر را می توان به طور ایمن بر روی قطعات فلزی مختلف از جمله سیستم دیگ بخار در موتورهای بخار یا به سادگی تمیز کردن تجهیزات فلزی استفاده کرد.

انتهای عقب ماشین در ترافیک
آب مقطر معمولاً در صنعت خودرو استفاده می شود زیرا باعث خوردگی قطعات فلزی نمی شود.
  1. استفاده های دیگر

مانند اکثر محصولات آب تصفیه شده، طیف وسیعی از کاربردها وجود دارد که آب مقطر در آن دخالت دارد.

  • در صنعت الکترونیک برای شستن بردهای مدار
  • در مرطوب کننده های کم حجم مانند مرطوب کننده سیگار برای جلوگیری از رسوبات معدنی
  • در هواپیماهای اولیه مانند بوئینگ 707 برای افزایش چگالی هوا در هنگام برخاستن

آیا می توانید آب مقطر بنوشید؟

کلمه “ناخالصی ها” ممکن است مانند چیزی باشد که در بدن خود نمی خواهید، اما وقتی صحبت از آب می شود نباید از آنها اجتناب کرد. این به این دلیل است که مواد معدنی ناخالص موجود در آب آشامیدنی، به ویژه آنهایی مانند کلسیم، نقش مهمی در رژیم غذایی ما دارند.

در حالی که نوشیدن یک لیوان آب مقطر به شما آسیبی نمی رساند، اگر به نوشیدن آن در طول زمان ادامه دهید، بدن خود را از این مواد معدنی و یون های ضروری محروم خواهید کرد. به همین دلیل است که آب مقطر اغلب طعم عجیبی دارد و بافتی خزدار روی زبان شما به جا می گذارد.

حتی ممکن است بتواند مواد معدنی و الکترولیت های موجود را از بدن شما حذف کند. بنابراین در حالی که نوشیدن آب مقطر مانند نوشیدن یک فنجان سم نیست، توصیه نمی شود.

قطرات بخار آب روی پنجره به این ترتیب آب مقطر تولید می شود.

phosphoric-acid.ir نه تنها دارای طیف وسیعی از محصولات آب تصفیه شده است، ما همچنین دارای یک تصفیه خانه کاملا جدید که تضمین می کند آب مقطر ما تا حد امکان خالص است. ما هستیم بین المللی شناخته شده است برای کیفیت برجسته ما و حتی در صورت نیاز مشاوره فنی رایگان ارائه می دهیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *