سدیم کلرید چیست؟

کلرید سدیم (NaCl) که بیشتر به عنوان نمک خوراکی شناخته می شود، یکی از رایج ترین و مهم ترین مواد معدنی روی زمین با ارزش آشپزی، تجاری و صنعتی است. این ترکیب یونی برای زندگی نیز ضروری است. بسیاری از ارگانیسم های بیولوژیکی بدون کلرید سدیم به عنوان یک جزء الکترولیت سلول ها، بافت ها و سیستم ها نمی توانند به درستی عمل کنند.

کلرید سدیم نیز برای اقیانوس‌های ما حیاتی است. تقریباً 77.76 درصد از نمک های موجود در آب اقیانوس ها از کلرید سدیم تشکیل شده است. این شوری آب دریا بر جریان اقیانوس و همچنین حفظ گرما و رفتار کلی آب و هوا تأثیر می گذارد. شوری همچنین تعیین کننده نوع زندگی و اکولوژیکی است که می تواند در یک منطقه خاص پایدار بماند. به عنوان مثال، دریای مرده به دلیل غلظت بالای نمک که تقریباً ده برابر شوری آب اقیانوس است، هیچ گونه حیات ماکروسکوپی (مثلاً ماهی) ندارد.

کلرید سدیم چه می کند؟

NaCl یک کانی ساده با پیوندهای یونی است که در ساختارهای کریستالی سازماندهی شده اند. فراوانی نمک، پیوندهای یونی و ساختار مولکولی کریستالی آن، آن را از چندین جهت مهم می کند. در اینجا شش نمونه از بسیاری از آنها وجود دارد کارهایی که کلرید سدیم می تواند انجام دهد.

  1. خشک کننده

میل ترکیبی قوی آن با آب، این ترکیب را به یک خشک کننده عالی یا ماده ای که رطوبت را جذب می کند و می تواند خشکی را حفظ کند، می سازد. کلرید سدیم به دلیل داشتن پیوندهای یونی که مولکول های قطبی آب را جذب می کند، می تواند به راحتی رطوبت را جذب کند. این باعث می شود که آن را به عنوان نگهدارنده مواد آلی بسیار مفید کند و به همین دلیل است که انسان ها از نمک برای حفظ مواد غذایی فاسد شدنی مانند گوشت و ماهی در طول هزاران سال استفاده کرده اند.

همراه با کربنات سدیم و بی کربنات سدیم، کلرید سدیم نیز به عنوان یک ماده خشک کننده در حفظ بدنه حق امتیازمانند فراعنه مصر.

در واقع، نمک چنان خشک‌کننده خوبی می‌سازد که می‌توان از آن به عنوان یک ماده خشک‌کننده استفاده کرد رطوبت گیر DIY. برای این کار ابتدا به یک سطل یا ظرف مشابه با سوراخ های کوچک در کناره ها و پایین نیاز دارید. سپس آن را با سنگ نمک پر کنید، آن را در ناحیه ای که می خواهید رطوبت زدایی کنید (مانند آشپزخانه یا حمام) قرار دهید و اجازه دهید کار خودش را انجام دهد. هنگامی که نمک به این روش استفاده می شود، حتی می تواند از تشکیل کپک در خانه شما جلوگیری کند.

NaCl در نمک ریخته شده روی میز نوشته شده است
  1. الکترولیت

وقتی عرق می کنید یا ادرار می کنید، ضرر می کنید الکترولیت ها. یون‌های سدیم و کلر از نمک، الکترولیت‌های مهمی هستند که باید به طور مرتب دوباره پر شوند، بنابراین گنجاندن نمک در رژیم غذایی شما در واقع بسیار مهم است (البته در مقادیر مناسب). در واقع، نمک علیرغم نقش یک ماده خشک‌کننده، به هیدراته نگه داشتن بدن کمک می‌کند و به آن اجازه می‌دهد آب را نگه دارد.

یون های کلرید سدیم به عنوان یک الکترولیت در بدن، نقش مهمی در جذب و انتقال مواد مغذی در سلول ها دارند. این یون ها فشار خون را تنظیم می کنند و تعادل مناسب مایعات را حفظ می کنند اسمز. آنها همچنین در انتقال سیگنال های عصبی که به ماهیچه های ما اجازه می دهد به درستی کار کنند بسیار مهم هستند.

  1. تنظیم کننده آب و هوا

به طور متوسط، آب دریا حدود 3 درصد نمک استاما این محدوده از 1% در مناطق قطبی تا 5% در دریاهای محصور مانند دریای سرخ متغیر است. از نظر نسبت، کلرید سدیم حدود 77.76 درصد از کل نمک های محلول در آب دریا را تشکیل می دهد. انواع دیگر نمک های موجود در اینجا عبارتند از:

  • کلرید منیزیم (10.88%)
  • سولفات منیزیم (4.74%)
  • سولفات کلسیم (3.60%)
  • کلرید پتاسیم (2.46%)
  • منیزیم بروماید (0.22%)
  • کربنات کلسیم (0.34%)

همه این نمک ها به چگالی کلی آب دریا کمک می کنند که بسته به منطقه نوسان دارد و شیب دارد. به عنوان مثال، در نزدیکی مناطق قطبی، آب دریا به دلیل ذوب شدن کلاهک های یخ کمی رقیق تر است.

سدیم کلرید به عنوان فراوان ترین نمک در اقیانوس ها دارای یک تاثیر مستقیم بر آب و هوا. دمای اقیانوس ها را تنظیم می کند و جریان های اقیانوسی را هدایت می کند. در نتیجه در شکل گیری طوفان ها نیز نقش دارد. تغییرات کوچک در غلظت کلرید سدیم در آب دریا می تواند تفاوت بین این دو را نشان دهد لا نینا و ال نینو.

  1. تولید مواد شیمیایی

حدود 250 تن نمک طعام هر ساله برای فرآیندهای شیمیایی در مقیاس بزرگ تولید یا برداشت می شود. می توان از آن به عنوان پیش ساز، واکنش دهنده یا محصول در مقیاس بزرگ استفاده کرد تولید شیمیایی. به عنوان مثال، در نقطه شروع استفاده می شود فرآیند صنعتی کلر قلیایی تولید کلر و هیدروکسید سدیم از طریق الکترولیز در مقیاس بزرگ. معادله شیمیایی متعادل را در زیر ببینید:

2 NaCl + 2 H2O → Cl2 + اچ2 + 2 NaOH

  1. نرم کننده آب

یکی دیگر از کاربردهای عمده کلرید سدیم در نرم کردن آب است. منابع آب آشامیدنی حاوی مواد معدنی مانند ترکیبات کلسیم و منیزیم هستند که به صورت یون حل می شوند. این یون ها می توانند ساخته شده و به لایه ای از رسوبات معدنی (مقیاس) در لوله های خانگی یا صنعتی تبدیل شوند. کلرید سدیم برای تولید رزین های تبادل یونی استفاده می شود که یون های سایر مواد معدنی موجود در آب سخت را حذف می کند.

  1. یخ زدایی

NaCl همچنین نقش مهمی در یخ زدایی جاده ها و روسازی ها دارد. نمک قادر است یخ را آب کند و از تشکیل کریستال های یخ جلوگیری می کند زیرا نقطه انجماد آب را کاهش می دهد. در ایران، منبع اصلی نمک برای یخ زدایی، یک معدن نمک در وینسفورد، چشایر است.

فرمول سدیم کلرید چیست؟

کلرید سدیم یک ترکیب ساده با تنها دو عنصر است: سدیم (Na) و کلرید که شکل یونی کلر (Cl) با بار منفی است. به همین دلیل است فرمول شیمیایی NaCl است. این ترکیب دارای جرم مولی 58.443 گرم بر مول است.

پیوندهای یونی یک مولکول نمک به قدری قوی هستند که شکستن آنها انرژی بسیار بالایی می طلبد. به عنوان مثال، نقطه ذوب نمک 800.7 درجه سانتیگراد است. پیوندهای یونی ساختارهای بلوری شبکه ای قوی را تشکیل می دهند که دارای انرژی شبکه 787.3 کیلوژول بر مول. با این وجود، حلالیت آن 360 گرم در 1000 گرم آب در دمای 25 درجه سانتیگراد است که باعث می شود در آب بسیار حل شود.

در زیر خلاصه ای جدولی از انرژی های شبکه فلزات قلیایی و هالیدها بر حسب kJ/mol آورده شده است:

خلاصه جدولی از انرژی های شبکه فلزات قلیایی و هالیدها

منبع

آیا کلرید سدیم بی خطر است؟

کلرید سدیم یک الکترولیت ضروری است که بدن ما برای عملکرد طبیعی به آن نیاز دارد. بنابراین، نه تنها بی خطر است، بلکه لازم است. با این حال، درست مانند سایر موادی که بدن به آن نیاز دارد، در صورت مصرف بیش از حد اثر سمی نیز دارد.

به عنوان مثال، برآورد شده است غلظت دوز کشنده نمک بین 0.75-3 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است. برای بزرگسالان با وزن حدود 75 کیلوگرم، این بدان معناست که مصرف 56 تا 225 گرم نمک در یک جلسه می تواند کشنده باشد. خوشبختانه، بسیار بعید است که شما هرگز این مقدار نمک را به یکباره مصرف کنید.

به همین ترتیب، غلظت نمک در آب دریا باعث غیرقابل نوشیدن آن برای انسان می شود. اگر بیش از توصیه غذایی روزانه مصرف شود، کلرید سدیم می تواند مشکلات متعددی برای سلامتی ایجاد کندمانند بیماری کلیوی، فشار خون بالا، احتباس آب و بیماری قلبی.

چه غذاهایی سرشار از کلرید سدیم هستند؟

کلرید سدیم تقریباً در غذاهایی که می خوریم وجود دارد. غذاهای فرآوری شده به ویژه غنی از نمک هستند، جایی که هم به عنوان نگهدارنده و هم به عنوان چاشنی عمل می کنند. علاوه بر این، تقریباً تمام محصولات لبنی حاوی نمک هستند، به طوری که برخی از مارک های پنیر دارای محتوای نمک بالایی هستند. در اینجا چند نمونه از مواد غذایی که دارای کلرید سدیم بالایی هستند:

  • میگو: یک وعده 85 گرمی میگوی منجمد نان نان ممکن است حاوی 800 میلی گرم سدیم باشد که 35 درصد از مصرف روزانه توصیه شده (RDI) است.
  • ژامبون: یک وعده 85 گرم ژامبون بوداده دارای میانگین سدیم 1117 میلی گرم یا 48 درصد از RDI است.
  • پنیر کوتاژ: یک وعده 113 گرمی پنیر به طور متوسط ​​350 میلی گرم سدیم (15 درصد از RDI) دارد.
  • پیتزا: یک تکه 140 گرمی پیتزای منجمد به طور متوسط ​​765 میلی گرم سدیم یا حدود 33 درصد از RDI دارد.
  • هات داگ: هات داگ ممکن است حاوی 578 میلی گرم سدیم باشد (حدود 25 درصد از RDI)
  • بیسکوییت: فقط یک بیسکویت ساخته شده ممکن است حاوی 528 میلی گرم سدیم باشد که 23 درصد از RDI است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *