گلیسیرین چیست؟

این در غذای ما، مرطوب‌کننده‌ها، ماشین‌های ما و حتی موشک‌های ما است. البته در مورد گلیسیرین صحبت می کنیم و امروز به ساختار آن، نحوه ساخت و حتی نقش آن در دینامیت می پردازیم.

گلیسیرین توسط کارل ویلهلم شیله در سال 1783 کشف شد. Scheele حتی از آن به عنوان “اصل شیرین چربی” یاد می کند.

این ترکیب بی رنگ با نام های مستعار مختلفی از جمله گلیسیرین و گلیسرول استفاده می شود. در حالی که این نام ها تقریباً قابل تعویض هستند، گلیسرول گاهی اوقات برای اشاره به محصول شیمیایی خالص استفاده می شود، در حالی که گلیسیرین می تواند به محصول تجاری ناخالص تر اشاره کند.

اینفوگرافیک در مورد گلیسیرین

ساختار و ویژگی ها

گلیسیرین یک ترکیب پلیول ساده است، به این معنی که حاوی چندین گروه هیدروکسیل است. سه گروه هیدروکسیل، به طور دقیق، در ساختار گلیسیرین موجود است. این نیز آن را به عنوان تری هیدروکسی ایجاد می کند.

ساختار آن به این معنی است که بسیار محلول در آب است که آن را به عنوان رطوبت سنجی نیز مشخص می کند. این بدان معناست که می تواند مولکول های آب را از محیط جذب و نگه دارد. در طبیعت، گلیسیرین ستون فقرات استرهای اسیدهای چرب است. بنابراین به جای سه گروه هیدروکسیل، سه مولکول اسید چرب به هم متصل می شوند.

گلیسیرین را می توان با چند ویژگی مشخص کرد. این است:

  • بی رنگ
  • شفاف
  • بی بو
  • چسبناک
  • غیر سمی
  • طعم شیرین
  • هیگروسکوپیک

این ویژگی ها به این معنی است که کاربردهای گسترده ای دارد. در صنایع غذایی بیشتر به عنوان شیرین کننده استفاده می شود. گلیسیرین همچنین به عنوان یک مرطوب کننده عمل می کند، که ماده ای است که برای حفظ رطوبت استفاده می شود. بنابراین، معمولا در مواردی مانند مرطوب کننده ها استفاده می شود.

علاوه بر اینها، در فرمولاسیون های دارویی، به عنوان یک نرم کننده و به عنوان یک عنصر کلیدی در رزین های مورد استفاده برای ساخت پوشش های محافظ لعاب های خودرو استفاده می شود.

تولید گلیسیرین

قبل از سال 1948، گلیسیرین به عنوان یک محصول جانبی از صابون های حاوی چربی های حیوانی و گیاهی به دست می آمد. با این حال، درصد تولید آن در سال‌های بعد افزایش یافت، زیرا صنایع شروع به سنتز آن از پروپیلن کردند.

تولید طبیعی گلیسیرین

در طبیعت، گلیسیرین به طور کلی از منابع گیاهی و حیوانی، یعنی سویا، نخل و پیه به دست می آید. در این منابع به صورت تری گلیسیرید وجود دارد. اینها استرهای گلیسیرین هستند.

هنگامی که تری گلیسیریدها تحت هیدرولیز قرار می گیرند، یک مشتق اسید چرب تولید می کنند. سپس استرهای موجود در اسیدهای چرب را می توان با لیر ترکیب کرد تا صابون درست شود، جایی که گلیسیرین را می توان به عنوان یک محصول جانبی جدا کرد. فرآیندهای زیادی در تولید طبیعی گلیسیرین استفاده شده است. این شامل:

  • تقسیم فشار بالا استرهای اسید چرب
  • ترانس استریفیکاسیون
  • دریافت گلیسیرین به عنوان محصول جانبی تولید بیودیزل

معایب تولید طبیعی

هیدرولیز تری گلیسیرید برای دریافت گلیسیرین اغلب منجر به یک محصول خام با کیفیت متغیر می شود. بنابراین، لازم است که آن را تصفیه کند که می تواند گران باشد.

گلیسیرین خام با استفاده از کربن فعال خالص می شود که ناخالصی های آلی را از طریق جذب شیمیایی حذف می کند. سپس می توان از قلیایی برای حذف هر گونه استر گلیسیرین واکنش نداده استفاده کرد و در نهایت از تبادل یونی برای حذف نمک ها استفاده کرد.

برای به دست آوردن گلیسیرین با خلوص بالا، محصول از یک مرحله چند مرحله ای عبور می کند تقطیر روند.

تولید مصنوعی گلیسیرین

تولید گلیسیرین به صورت مصنوعی می تواند از طریق فرآیندهای مختلف شامل پروپیلن انجام شود. متداول ترین روش مورد استفاده به شرح زیر است:

  1. پروپیلن برای تولید آلیل کلرید تحت کلرزنی قرار می گیرد
  2. آلیل کلرید با هیپوکلریت اکسید می شود تا دی کلروهیدرین تولید کند
  3. دی کلروهیدرین ها با یک باز قوی واکنش داده و اپی کلروهیدرین را تشکیل می دهند
  4. اپی کلروهیدرین در نهایت هیدرولیز می شود تا گلیسیرین تولید شود

خطرات تولید مصنوعی

بسیاری از مردم تمایل دارند گلیسیرینی را که به طور طبیعی به دست آمده است ترجیح دهند. این به دلیل استفاده از اپی کلروهیدرین در فرآیند فوق که به عنوان یک سرطان زا طبقه بندی شده است و می تواند برای بدن انسان سمی باشد. به همین دلیل، گلیسیرینی که از روغن‌ها و چربی‌های حیوانی یا گیاهی به‌دست می‌آید، نسبت به تولیدات مصنوعی بی‌خطرتر است.

شیشه های شیشه ای بزرگ گلیسیرین روی میزواکنش های گلیسیرین

اگرچه گلیسیرین در بسیاری از چیزهای روزمره در پوشش ظاهر می شود، اما در واکنش های انفجاری تری که از جسم روزمره پیشی می گیرد نیز استفاده می شود.

آتشفشان شعله ور

همه ما دیده ایم، و شاید حتی ساخته شده است کاغذ کاغذیآخه و آتشفشان جوش شیرین در کلاس علوم دبیرستان. با این حال، نسخه مناسب تری برای بزرگسالان وجود دارد که گلیسیرین نقش مهمی در آن دارد.

با خرد کردن مقداری پرمنگنات پتاسیم (KMnO4) به یک پودر ریز تبدیل شده و آن را به شکل آتشفشانی روی سطحی مقاوم در برابر حرارت قرار دهید. پرمنگنات پتاسیم یک جامد کریستالی با رنگ ارغوانی است. در انواع واکنش ها، به عنوان یک عامل اکسید کننده قوی عمل می کند.

هنگامی که پرمنگنات پتاسیم شما در جای خود قرار گرفت، از یک پیپت قطره ای استفاده کنید تا گلیسیرین را به آرامی در بالای پشته چکه کنید. پس از چند ثانیه، مخلوط شروع به دود شدن می کند و سپس به شعله های بنفش صورتی تبدیل می شود.

هنگامی که این دو ماده به هم می رسند، گلیسیرین با پرمنگنات پتاسیم در یک واکنش گرمازا اکسید می شود. کربن موجود در آن می شود اکسید شده به دی اکسید کربن تبدیل می شود در حالی که هیدروژن به آب اکسید می شود. به دلیل این واکنش های شیمیایی، گرمای کافی برای تبخیر گلیسیرین تولید می شود. با ادامه این روند، در نهایت شعله ور می شود و وجود یون های پتاسیم چیزی است که شعله های آتش را بنفش می کند.

این فرآیند بسیار شبیه به سوخت در حال سوختن، با این تفاوت که اکسیژن به جای هوا از پرمنگنات پتاسیم می آید.

دینامیت

گلیسیرین ممکن است در پودینگ مورد علاقه شما استفاده شود، اما در برخی از قوی ترین مواد منفجره شناخته شده نیز وجود دارد.

وقتی گلیسیرین را به مخلوط غلیظی از اسید نیتریک و سولفوریک اضافه می‌کنید، واکنش نشان می‌دهد تا نیتروگلیسیرین (C3اچ5(ONO2)3). این عنصر کلیدی مورد استفاده در دینامیت است و به نیتروسلولز در پیشران هایی مانند موشک و موشک می پیوندد.

نیتروگلیسیرین حاوی 19 درصد نیتروژن و منبع کافی از اتم های اکسیژن است. این اتم ها اتم های کربن و هیدروژن را در حین آزاد شدن نیتروژن اکسید می کنند که منجر به انفجار قوی مرتبط با دینامیت می شود.

تصویری بلند از پرتاب موشک به هوا

طیف وسیعی از کاربردها وجود دارد که از گلیسیرین استفاده می کنند. در phosphoric-acid.ir، ما محصولات گلیسیرین را برای استفاده های تحلیلی، آزمایشگاهی و عمومی ارائه می دهیم و آنها را در اندازه های مختلف از درام های 500 میلی لیتری تا 1000 لیتر IBC عرضه می کنیم. گلیسیرین ما یکی از با کیفیت ترین ترکیبات در ایران است، بنابراین همین امروز سفارش خود را ثبت کنید!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *